Bílý kámen 2018

04.03.2018 16:03

Zpravodaj č. 1/2018

Vážení cyklisté, turisté, bílokameníci,

dovolujeme si Vás upozornit, že další ročník Bílého kamene se nezadržitelně blíží. Jako každý rok se Vám otevře vojenský prostor Libavá 1. května, a to od 7.00 hod. do 16.00 hod.

1. informací od nás pro Vás je to, že se pravidla pro pohyb ve vojenském újezdu Libavá nemění. Jako každý rok zdůrazňujeme, že helmy jsou povinné pro všechny cyklisty i koloběžkáře!! Pokud nebudete mít helmu, nemůžeme Vám umožnit vstup do vojenského újezdu. Nezapomeňte si tedy helmy doma J Pokud byste přeci jen helmu doma zapomněli, budete mít možnost si ji zakoupit na několika stáncích cykloservisů.

Pro letošní jubilejní 25. ročník Bílého kamene zůstává vstupné jako loni, tj. 40 Kč.

25. ročník Bílého kamene Vám nabídne bohatý doprovodný program, který bude k vidění po celý den. Pro začátek začneme malou ochutnávkou v podobě ukázky z I. a II. světové války. V dalším zpravodaji Vám poodhalíme další doprovodný program.

Tak, jako v předchozích letech budou vypraveny autobusy z Olomouce a Velké Bystřice. Autobusy budou mít 8 zastávek, díky kterým projedete nejzajímavější místa vojenského újezdu Libavá. Novinkou pro cestující v autobusech bude výklad od členů Okrašlovacího spolku Lubávia, z.s., v jejichž hledáčku je historie a vývoj Libavé a jejího okolí. Jízdenky budou k zakoupení opět v Kulturním a informačním centru Velká Bystřice.

Již tradičně České dráhy, a.s. vypraví extra vlaky s vagony pro přepravu jízdních kol na akci Bílý kámen i zpět do Olomouce.

Poslední informace patří stánkům s občerstvením, které budou na obvyklých místech. Jak jste zvyklí, místa s občerstvením budou vyznačeny v mapách stejně jako cykloservisy.

Zpravodaj č. 3

 

Je to neuvěřitelné, ale Velikonoce jsou za námi a to znamená, že Bílý kámen je již opravdu za dveřmi. S nezadržitelně běžícím časem je i čas na vydání dalšího zpravodaje, ve kterém Vám přinášíme nové informace.

 

Pro začátek ale jedna již velmi známá informace. Přeci jen platí přísloví, že opakování je matka moudrosti. Připomínáme tedy, že všichni účastníci na kole či koloběžkách musí mít s sebou nejen občanský průkaz, průkaz zdravotní pojišťovny a 40 Kč na vstupné, ale i CYKLISTICKOU HELMU! 

 

Důležitou informací je bezpečnost kvůli silným větrům, které během března a dubna poničily lesy ve vojenském prostoru. Apelujeme na všechny účastníky Bílého kamene, aby dodržovali pohyb pouze po vyznačených trasách a nepohybovali se po lese, kde byl vydán zákaz pohybu kvůli vzniklým polomům. Vyznačené trasy budou bezpečně průjezdné! Ale i přesto prosíme o zvýšenou opatrnost.

 

 

Nevíte si rady se zprovozněním aplikace ZÁCHRANKA nebo máte k této aplikaci nějaké otázky? Neváhejte a navštivte stánek k aplikaci ZÁCHRANKA, který bude na parkovišti v Městě Libavá.

 

 

Již máme k dispozici jízdní řád vlaků, které budou speciálně vypraveny pro akci Bílý kámen. Jedná se o osobní vlak č. 10873, který bude vyjíždět ze stanice Olomouc hlavní nádraží v 8.35 hod. Tento vlak bude mít kapacitu 256 míst k sezení a pojme 116 jízdních kol. Další vlak, který bude posílen na přepravu jízdních kol (pojme 66 jízdních kol) je osobní vlak č. 3505 s pravidelným odjezdem ze stanice Olomouc hlavní nádraží v 9.01 hod. V opačném směru se bude jednat o osobní vlak č. 10872, který bude mít stejnou kapacitu jako vlak č. 10873 a bude vyjíždět z vlakové stanice Moravský Beroun v 10.37 hod. Přesný jízdní řád zvláštních vlaků (vlak č. 10873 a 10872) naleznete na našich webových stránkách v záložce ke stažení.

 

V záložce ke stažení se také brzy objeví jízdní řády pro autobusy, které budou projíždět vojenským prostorem Libavá. Připomínáme, že jízdenky do autobusů je možné zakoupit v Kulturním a informačním centru Velká Bystřice. Pokud zvažujete zakoupení jízdenky do autobusu, neváhejte, kapacita autobusů je omezena.

 

Možnost občerstvení budete mít na obvyklých místech, které jsou vyznačeny v mapě červeným symbolem kelímku s hamburgrem. Nově budete mít možnost se občerstvit v obci Domašov nad Bystřicí v bistru Na Výsluní. Vylepšené občerstvení pro Vás budou mít připravené i v obci Luboměř pod Strážnou (místo lahvového piva bude připraveno pivo točené).

 

https://wiki.rvp.cz/@api/deki/files/24739/=kostel_MK.jpgPro účastníky, kteří navštíví odsvěcený kostel ve městě Libavá, jsou připraveny velmi zajímavé výstavy na téma Sto let republiky a její peníze a Svaté obrázky a staré pohlednice poutního místa Stará voda. První představí originály většiny bankovek a mincí platných na území republiky od roku 1918. Druhá výstava představuje sbírku starých pohlednic a svatých obrázků z poutního místa Stará Voda, které je vzdálené 4 kilometry od Libavé. Každý obrázek i pohlednice jsou vzácnou památkou, kterých je na sběratelském trhu skutečně velmi málo. Po celou dobu bude ve „výstavním kostele“ přítomen vystavovatel, známý olomoucký sběratel, Josef Moša, který sbírá stará platidla, staré pohlednice a církevní památky přes 60 let.

 

Upřesňujeme ještě informace k vojenské ukázce – bude se jednat o statickou ukázku zbraní, uniforem, výstroje a stanů československé armády z let 1938 – 1945. Ukázky budou k vidění po celý den v prostoru pod Velkou Střelnou.

 

Sledujte náš web, kde již brzy bude vložena aktuální mapa pro letošní rok.

 

Na všechny účastníky se těší pořadatelé

 

 

 

 

Zpět